Cənubi Koreyalı alimlər “Experimental Biology 2018” konfransı çərçivəsində evdə yemək çap etmək üçün 3D-printer təqdim ediblər.
Xeberler.az bildirir ki, tədqiqatçıların hazırladıqları cihaz qida maddələrindən istifadə edərək, qida məhsullarının fiziki xüsusiyyətləri və nanoölçülü teksturunu təqlid edə bilir.
Qida maddələri (əsasən, zülallar və karbohidratlar) xammalın kriogen üyüdülməsinin köməyilə mənfi 100 dərəcə Selsi temperaturda parçalanır. Bundan sonra su, təzyiq və yüksək temperaturun təsiri ilə tərkib məsaməli nazik pərdəyə çevrilir.
Printer-aşbaz qida maddələrini qat-qat düzür, sonra üst hissədən məhsulun teksturu “çap edilir”.
Alimlər ixtira etdikləri qurğuya böyük tələbat olacağına ümid edirlər. Belə ki, mütəxəssislərin proqnozlarına əsasən, 2050-ci ildə Yer kürəsinin əhalisi 10 milyarda çatacaq. Yeməyin çap edilməsi üsulu isə bir çox insanı aclıqdan xilas edə, saxlanma və çatdırılma xərclərini azalda bilər. Həmçinin, 3D-çapın köməyilə istifadəçinin istəyinə uyğun hazırlanmış yemək onun sağlamlığı üçün maksimum faydalı ola bilər.
Xeberler.az
Televiziyaların reytinqini kim ölçür, necə ölçür və nəticələr ağlabatan olacaqmı?
Nazirlik inkubasiya mərkəzlərini niyə topladı? –Şərh
Windows 10-u necə sürətləndirmək olar?
Bizi idarə edən güc: Netokratiya
Tor: şəbəkənin nəzarətindən azad olmaq imkanı
Facebook müəmması
4G mobil texnologiyası niyə ləngiyir?
Rəqəmli yayım: mərkəzdən kənarda yaşayanlar nə etsin?
“Asan imzanı belə gördüm”- Azər Həsrət
Azərbaycanda e-hökumətin inkişafinda yeni sosial tələbləri nəzərə alan xidmətlərin genişləndirilməsi perspektivləri